A Népmese Napja

Ebben az évben Pálfi Andrásné Jolika kolléganőmmel rendeztük meg a mese-napokat. Az ő Benedek Elek projektjéből és a könyvtár TOTÓ-gyűjteményéből válogattunk, s így jutottunk arra az elhatározásra, hogy legyen most ez kicsit rendhagyó, kicsit pezsgőbb. Így választottuk ezt a könnyedebb formát, a „kávéházi beszélgetést”.Az ismeretszerzést élményszerűvé szerettük volna tenni, és úgy gondoltuk, hogy a kutatás, alkotás, beszélgetés öröme feledhetetlenné teszi számukra ezt a három hetet. Igen, három hét állt a gyerekek rendelkezésére, s születtek is szebbnél-szebb alkotások a nagy mesemondó Apóról.

Szeptember 27-én kezdtük és október 14-én zártuk a programot.

Nagy örömünkre szolgált, hogy 10 iskolás csoport, 5 óvodás csoport tudott bekapcsolódni és a nagy írónk életét, munkásságát, műveinek sokszínűségét, a mesék legértékesebb elemét az igazságot, az igazság legyőzhetetlenségét ismerhették meg.

Az óvodai csoportoknak meseolvasást és játékos mesefeldolgozást kínáltunk sok-sok beszélgetéssel. Minden gyermek csillogó szemmel, bátran el tudta mondani a véleményét a meséről, sőt még Benedek Elekről is tudtak mesélni.

Az iskolás csoportok kutató munkát végezve tablókat készítettek. Igazi beszélgetés alakult ki az író által szerkesztett újságokról, műveiről, életéről és haláláról egyaránt.

Záró foglalkozásokat két alkalomra szerveztünk, így október 12-én, kedden 11 órától „mesemondás” címen a vállalkozó kisdiákjaink bemutathatták a kedvenc meséiket.
Október 14-én 10 órától bábelőadás keretében nézhettek meg egy mesét a gyerekek. Mindkét alkalommal Jolika nénitől, és Bujdosó Tibor igazgató bácsitól jutalmat vehettek át azok a csoportok, akik arra érdemes munkával járultak hozzá a Benedek Elek napokhoz.

Köszönjük az 1.c; 2.c-d; 3. a-b-d; 4. a-b-c-d; az 5.c-d-b; osztályok részvételét, tanító-tanár nénik segítségét és az olvasóvá nevelés programban való részvételt. Örömmel vettük a picikék bekapcsolódását: a Maci, az Ovi-suli, a Tigris, a Katica, a Buci-maci csoportokat, s az óvónénik, dajka nénik segítő hozzáállását. Ebben a programban 125 iskolás és 75 óvodás gyerek vett részt.

Szeretettel búcsúzunk a viszontlátás reményében: Irénke néni és Jolika néni

  • Tóthné Szathmáry Irén