A Bee-Bot méhecske a kis házikedvenc

A 3.a osztálynak van egy kedvence. Egy kis robotméhecske, amely sárga színével és mosolygós arcával felderíti a gyerekek hangulatát. Megkértem Tóthné Tencler Judit tanító nénit, aki az osztály osztályfőnöke is, hogy mutassa be nekünk ezt a kis robotot.

„A Bee-Bot padlórobot egy programozható eszköz, melyet tanítási órán alkalmazunk. A gyerekek nagyon szeretik ezt a kis robotméhecskét. Már 1. osztálytól kezdve beépítettük a mindennapjainkba, így jártasságot szereztek alkalmazásában. Nagyon jól motiválhatóak a gyerekek vele, hiszen az életkori sajátosságokhoz jól illeszkedik. Aktív, cselekvő módon vesznek részt az új ismeretek elsajátításában, játékos formában. Sikereket érnek el benne, önbizalmuk erősödik. Fejleszti a figyelmet, problémamegoldást, a kreativitást. A feladatok megoldása történhet nagy alapon a padlórobottal, illetve feladatlapon kis méhecske használatával. A kiindulópontra helyezve a beprogramozott lépéseket hajtja végre a robot, a lépéssor végén hangjelzést ad. A feladatok bármilyen témakörhöz kapcsolódhatnak, az eszköz kiválóan alkalmas erre. Célunk vele a programozás alapjait megteremteni. Az órán ezeket a feladatokat megoldhatjuk frontálisan, egymást segítve páros illetve egyéni munkában is. Osztályunk közösségét is formálja ez a kedvelt eszköz, mert nagyban szükség van az együttműködési készségre is.”

A 3.a osztályba járó gyerekek annyira szeretik a kis méhecskét, hogy elnevezték Bee (Bí)-nek, így becézik maguk között. Judit néni és Forgácsné Király Ottília néni is nagyon büszke tanítványaira, látva, hogy nap, mint nap sokat fejlődnek, ügyesednek. 

A kis sárga méhecske több osztályban is fel-felbukkan, és a gyerekek nagy örömére. Több tanító néni indul az órákra úgy, hogy a kezükben a mosolygós arcú robotméhecskét láthatjuk.

  • Hajdu-Horváth Emese