Holle anyó utoljára rázta meg a dunyháját

Február 18-án, egy szép csütörtöki napon arra ébredtünk, hogy hófehér lepel borítja a települést. Csodálatos fehér volt a táj, a fákat és a bokrokat is hó lepte el. Az iskola udvara is fehér ruhába öltözött.

Ezen a délelőttön több osztály is kilátogatott az udvarra, hogy a közelgő tavasz előtt talán utoljára megépítsék a hóemberüket. Barát Endréné Éva néni az 1. a osztályt, és Tóthné Szathmáry Irénke néni a 3. b osztályt örvendeztette meg ezzel a gyönyörű, téli látvánnyal. A gyerekek nagy lelkesedéssel csúszkáltak, hógolyóztak, és élvezték a tél örömeit. Jó érzés volt látni a boldogságot az arcukon. Sajnos, a délelőtt folyamán a meleg idő miatt a hó elolvadt, így délutánra már csak latyak és sár maradt mindebből. Így csak a képeken maradt meg ennek a délelőttnek a mulandó szépsége és öröme.

Ennek kapcsán kérdeztem meg Barát Endréné Éva nénit, aki nemcsak osztályfőnök, hanem fejlesztő pedagógus is, hogy miért fontos, hogy a gyerekek sok időt töltsenek el a szabadban a levegőn?

„Az alsós gyerekeknek napi négy óra szabad mozgásra van szükségük. Erre nagyon jók az iskolában a testnevelés órák, és a napközis foglalkozások. Sokkal jobban fejlődik a gyerekek mozgása, ha az egymástól tanult mozdulatokat ismétlik át szabadon, külső ellenőrzés nélkül. Nincs ilyenkor stressz, így nyugodtan, fokozatosan lehet kipróbálni az új mozdulatsorokat. A jó levegőn élénkülnek az anyagcsere folyamatok, javul az étvágyuk, és edzettebbek lesznek, ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Kiegyensúlyozottabb lesz a lelkiállapotuk. Egy fárasztó tanítási délelőtt után pedig feltétlenül szükséges is a jó levegőn való játék, hogy utána kipihenten, újult erővel lehessen a házi feladatot elkészíteni. A kisgyermek egészséges fejlődésének a szabad levegőn tartózkodás éppen olyan nélkülözhetetlen feltétele, mint a megfelelő táplálkozás.”

Lassan közeledik a tavasz, és megérkezik majd a jó idő. A hatalmas játszóudvarunk is meg fog telni szaladgáló, játszó gyerekekkel, amit már nagyon várunk.

  • Hajdu-Horváth Emese