Márton-napi megemlékezések az alsó tagozaton

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, és az Advent közeledtéhez kötődnek. Másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták a gágogásukkal.

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!” Így tartja a mondás. Reméljük, hogy otthon az anyukák sütöttek-főztek libaételeket, így jövőre senki sem fog éhezni. 

Az alsó tagozatos osztályok is megemlékeztek erről a napról. Félegyházi Zsuzsa tanító néni az 1. d osztállyal mozaikból készítette el a libákat. Nem volt könnyű feladat, két órán keresztül ragasztgatták az apró papírdarabokat. De végül gyönyörű lett, ezért gyorsan fel is tették a faliújságra, hogy tantermüket díszítsék. Az előző munkáik is a falakon vannak. Nagyon ügyes, tehetséges gyerekek járnak ide, és örömmel kézműveskednek.

Az 1. a osztály tanulói Barát Endréné Éva néni irányításával a napköziben színezték ki a libákat. Ezek a szárnyasok vadlibák lettek. Örömmel, és szorgalommal festették ki a gyerekek, majd vágták őket körbe. Voltak, akik az ismert mesehőst, Nils Holgersont, és a Márton nevű vadlúdját ismerték fel bennük. Rajzaikat szép tablókba is rendezték. Nagy öröm volt mindenkinek, amikor együtt látták a közös munkájukat.

A 3. d osztály velem festette ezeket a csodaszép képeket. Itt a libák fehérek maradtak, de a környezetük lett festői, színes. Munka közben megismerkedtek a gyerekek Szent Márton legendájával. Figyelmesen meghallgatták a mesét a papról, aki nem akart püspök lenni, ezért a libák között keresett menedéket, igaz nem nagy sikerrel. Ezek a gyerekek ügyes rajzosok, és már a festészet alapjaival is ismerkednek.

Ez csak néhány példa arra, hogy a Márton-napi népszokásokról megemlékezett az alsó tagozat, természetesen a magunk módján, és a mi eszközeinkkel. A többi osztály is nagyon sokat fest, vág és ragaszt, munkáikban pedig öröm gyönyörködni. Otthon pedig mindenki kiegészítheti az élményeket az illatos, ropogós libasülttel.

  • Hajdu-Horváth Emese