A Magyar Népmese Napja

Az idei rendkívüli tanítási rend ellenére is sikerült leleményesen megtartanunk ezt a kedves emléknapot. A mese főszereplőitől tanult furfanggal készültünk.

Minden osztály kapott a könyvtárból egy Benedek Elek által írt meséskönyvet, melyből kedvükre választhattak a tanulók mesét. A tanító nénik bemutatásával hallgathatták meg, majd kedvenc rajztechnikájukkal meg is jelenítették a hallottakat.

Nagy volt az öröm a könyvek láttán, hiszen még nincs napi szintű kölcsönzés, hogy a fertőzés lehetőségét is kizárjuk az életünkből.

Egy kis érdekességet is eljuttattam a gyermekekhez, mely segítségével még többet tudhattak meg Elek apóról. Így bővülhetett ismeretük az alábbiakkal:
-    Az első mesét szülőfalujában egy cseléd leánytól hallotta.
-    18 évesen adta oda első balladáját egy szakértőnek.
-    Szülei kedvéért tanult, bölcsészkaron.
-    Feleségét 23 éves korában egy trafikban ismerte meg.
-    1921-ben, Trianon után ismét hazatért Erdélybe, Kisbaconba.
-    1929. augusztus 17-én, levélírás közben kapott agyvérzést.
-    45 évi boldog házasság után, Benedek Elek halálakor a felesége gyógyszereket vett be, hogy tervük teljesedjen – együtt temették el őket szülőfalujukban.
-    Hatvannál is több írói álneve volt. Használta például a „Székely Huszárt”, a „Góbét”, a „Mesemondó bácsit”, és még sok mást is.

Nagyon fontos tudnunk, hogy a mese anyanyelvünk megismerésének legfontosabb eszköze, egy igazságos világ mutatója, melyben a jó elnyeri jutalmát, a rossz a büntetését.

Szerdán, szeptember 30-án a napközis foglalkozásokon így szórakozhattak diákjaink. Méltóképpen búcsúztatták a szeptembert, s a mese világában elmerülve valamelyik csodaszép helyen lehettek gondolatban.

  • Tóthné Szathmáry Irén