Szeptember: Szent Mihály – Őszelő – Földanya hava

Kosztolányi Dezső: Váratlan vendég

Beszélgetünk szobánkban még a csacska
nyár hancúzásáról, s te, csöndes ősz,
oly észrevétlen-lopva, mint a macska,
bejössz.

Nem kell hosszasan kutatni a hónapnév jelentését – „september” latinul annyit tesz: hetedik. Hogy miért hívjuk „hetediknek" az év kilencedik hónapját? A magyarázat egyszerű: a hónapnév már a régi római naptárban is szerepelt, amely márciussal kezdte az évet, szeptember pedig a hetedik volt a sorban.

A magyar kalendáriumokban őszelő havaként is említik szeptembert, ami nem szorul különösebb indoklásra. Szent Mihály is névadónak számít, akinek ünnepét a hónap utolsó előtti napján, 29-én üljük. De előfordul az ősi magyar megjelölés, a Földanya hava elnevezés, mint ahogy Mérleg havaként is számon tartják szeptembert – noha a csillagjegy időtartamából (szeptember 23-tól október 22-ig) alig egy hét esik ide.

Szeptember elseje időjós napnak is számít: ha esik, gyenge lesz a tél. Ha viszont 5-én, Viktor napján süt a nap, akkor hosszú, kellemes őszre számíthatunk. Két Mária-nap követi egymást: ha 8-án kellemes, meleg éjszakát élünk, az finom bort érlel – de ha hidegre fordul az idő, savanyú lesz a szőlő leve. A 12-ei Mária-nap Szűz Mária névünnepe, jeles búcsúnap – és a megfigyelések szerint ekkor indulnak útra a fecskék. A szőlősgazdák számára kritikusnak számít 21-e, Máté napja is: ha tiszta az idő, az sok és jó bort ígér. Vencel napján, 28-án ne keseregjünk, ha esik – ez szép tavaszt ígér a következő évre. Ha pedig Szent Mihály lova deres (29-én), az behozza a telet.

Szeptember 1. : A 2020/2021-es tanév kezdete


Szeptember 15. : Greenpeace alapításának napja

A Greenpeace a világ legnagyobb, független természetvédelmi és környezetvédelmi szervezete, amely aktívan cselekszik a pozitív változásokért, egy élhető és békés jövő érdekében. 1971-ben alapították a kanadai Vancouverben. A szervezet célja, hogy kampányaival minél szélesebb körben terjessze a környezettudatos szemléletet és életmódot.


Szeptember 16. : Az ózon világnapja

A földfelszín felett nagyjából 20-30 kilométeres magasságban húzódó réteg az ózonréteg.
Feladata elnyelni a Napból érkező káros ultraibolya-sugarakat, ezek jelentős részét ki is szűri, ezzel segítséget nyújtva a leégés és a bőrrák elleni védekezésben. Az ultraibolya-sugárzás a felelős továbbá a növények és planktonok károsodásáért is.


Szeptember 19. : Kossuth Lajos születésnapja

Kossuth Lajos /Monok, 1802. szeptember 19. – Torino 1894. március 20./

Magyarország kormányzó-elnöke. A nemzeti függetlenségért, a rendi kiváltságok felszámolásáért s a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakja, a magyar szabadságharc szellemi vezére. Máig egyike azoknak, akik a magyar nép emlékezetében leginkább megtestesítik az 1848–1849-es forradalmat és szabadságharcot, Széchenyivel és Petőfivel együtt.


Szeptember 20. : Takarítási világnap

A Takarítási Világnap nem kötődik konkrét dátumhoz. Minden évben, egy szeptember 20-a körüli hétvégén ünneplik. A hagyomány Ausztráliából indult. 1989-ben, egy vitorlásverseny során az egyik versenyző, Ian Kiernan, teljesen felháborodott a szemetes óceánon és parton. Ennek hatására ő szervezte meg az első takarítást a sydney-i kikötőben és környékén. Magát a Takarítási Világnapot hivatalosan először 1992-ben hirdették meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja keretén belül. Jelszava: Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon!


Szeptember 22. Európai Autómentes Nap

Az európai autómentes nap 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott rendezvénysorozat, amely felhívja a városlakók figyelmét:
•    a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti problémákra,
•    a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására,
•    a környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire,
•    a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.


Szeptember 29. : Folyók Világnapja

Szeptember utolsó vasárnapja, a folyók napja.
A víz az élet alapja, ezért sok világnapja van. Ilyen a víz világnapja, az óceánok napja, a folyók napja. Talán azért van ennyi vizes világnap, mert a víznek minden formája fontos.


Szeptember 30. : Benedek Elek születésnapja

1859. szeptember 30-án született. Meghalt 1929. augusztus 17-én Kisbaconban, Erdélyben.
Neki köszönhetjük, hogy gyerekként olyan hősökkel találkozhattunk, mint Több sincs királyfi, a világszép Nádszál kisasszony vagy a csillagszemű juhász. Életének történetét azonban mégis kevesen ismerik, nem annyira köztudott például, hogy szerkesztőként és újságíróként is rengeteget dolgozott, ahogy az sem, hogy írt tankönyvet, és volt országgyűlési képviselő is. Ifjúsági írásaival, szerkesztői működésével az élen járó pedagógusok között foglal helyet.

2005 óta, a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére, ez a nap a Népmese Napja.

Könyvtárunk is minden évben egy rendezvény keretében emlékezik meg erről a napról, így tisztelegve a nagy mesemondó emléke előtt.
Tekintettel a jelenlegi helyzetre ebben az évben osztálykeretben oldjuk meg a megemlékezést.
Elek apótól fogtok hallani egy mesét tanító nénitek felolvasásában, melyhez kedvetek és fantáziátok szerint készítetek egy illusztrációt.

Addig is olvasgassátok figyelmesen az összeszedett 10+1 érdekességet az életéről. 
1.    Az első mesét a szülőfalujában, a kisbaconi zsellérházban hallotta egy lánytól, akitől aztán újabb és újabb történeteket kért.
2.    18 éves volt, amikor első népballadájával, napokig tartó idegőrlő gyötrődés után elment Gyulai Pálhoz. Ő elolvasta a kéziratot, és Benedek Elek megkönnyebbülésére elismerősen nyilatkozott róla: „Ez igen! Ez szép!”
3.    1877-től a bölcsészkarra járt, de nem szerzett diplomát, ami komoly válságot okozott számára. Lelkifurdalása volt a szüleivel szemben, akik nagy anyagi áldozatot hoztak azért, hogy tanulhasson.
4.    Feleségét, Fischer Máriát huszonhárom évesen egy trafikban ismerte meg.
5.    Nem annyira köztudott, de sok más mellett a politikai karriert is kipróbálta. 1887-ben a nagyajtai kerület országgyűlési képviselővé választotta, majd öt évig töltötte be ezt a tisztséget.
6.    Szabadkőműves volt. 1890-ben, harmincegy évesen lépett be a Demokrácia nevű szabadkőműves páholyba.
7.    A Trianon után sokan Magyarországra menekültek, ezzel szemben ő 1921-ben hazatért a szülőfalujába, Kisbaconba, mert úgy gondolta, az emberveszteséget úgy lehet ellensúlyozni, ha a nyelvet és a kultúrát életben tartják és erősítik.
8.    Elek Apóvá akkor vált, amikor a Cimbora nevű lap főszerkesztője lett. Korábban is számos újság életében vett részt, mint alapító, szerkesztő vagy újságíró, de a Cimbora egészen az ő nevéhez kapcsolódott.
9.    Benedek Elek 1929. augusztus 17-én, levélírás közben kapott agyvérzést. Utolsó leírt mondata, amelynél kiesett kezéből a toll, szállóigévé vált: „Fő, hogy dolgozzanak.”
10.    Házastársával annyira rajongtak egymásért, hogy megbeszélték, nem tudnak egymás nélkül élni, ezért egyszerre fognak meghalni. Negyvenöt évig éltek együtt boldog házasságban, majd amikor bekövetkezett a tragédia, be is teljesítették a tervüket. Felesége gyógyszereket vett be és követte őt a halálba, így együtt is temették el őket.
+1. Hatvannál is több írói álneve volt. Ez kicsit megnehezíti munkásságának kutatását. Használta például a Székely Huszárt, a Góbét, a Mesemondó bácsit és még sok mást is.

  • Tóthné Szathmáry Irén